Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on tänään jättänyt Helsingin poliisille rikosilmoituksen epäillyistä virkarikoksista työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM).
Tehy pyytää poliisia tutkimaan, ovatko ministeriön virkamiehet laiminlyöneet virkavelvollisuutensa suojelutyötä koskevan lakihankkeen valmistelussa viime syksynä ja/tai tänä keväänä. Tehy pyytää poliisia selvittämään myös, kenen TEMin virkamiesten vastuulla virheet ja laiminlyönnit lainvalmistelussa ovat.
– Virheet ovat vakavia ja vaikuttavat paitsi kaikkiin Tehyn jäseniin, aivan kaikkiin kansalaisiin. Ja työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet räikeästi harhaanjohtivat eduskuntaa, joka ei sen takia tiedä, mistä se edes on säätämässä. Tällainen toiminta ei kuulu suomalaiseen oikeusvaltioon, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Asian taustalla suojelutyölainsäädäntö
Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet tekivät epäillyt virkarikoksensa ja laiminlyöntinsä työtaisteluoikeuden käyttöä koskevan suojelutyölainsäätelyn yhteydessä. TEM piti valmisteluun kutsutun kolmikantaisen työryhmän täysin tietämättömänä siitä, että se aikoi virallisen työryhmätyön jälkeen ujuttaa eduskunnalle säädettäväksi myös olennaisen muutoksen hätätyösääntelyyn.
Hätätyösääntely on työaikalaissa, eli aivan eri laissa, mihin muutoksia valmisteltiin kolmikantaisessa työryhmässä. Hätätyö koskee työntekijöiden työturvallisuutta ja työsuojelua, koska hätätyötä teettämällä työnantajan ei tilapäisesti tarvitse noudattaa työaikalain yötyötä, lisä- ja ylityöhön vaadittavaa suostumusta, päivittäisiä taukoja, vuorokausilepoa eikä viikkolepoa koskevia säännöksiä.
Ministeriön virkamiehet eivät virallisessa kolmikantaisessa työryhmässä esitelleet ollenkaan hätätyön käytön laajentamista. He eivät myöskään pyytäneet työtekijäjärjestöiltä lausuntoja lopullisen lakimuutoksen sisällöstä, vaan lausuttivat järjestöjä eri asiasta.
Lainvalmisteluun kuuluvassa, kansalaisille ja sidosryhmille avoimessa kuulemisessa lausutettiin lakiversiosta, jonka mukaan hätätyötä tai ylipäätään työntekijän työsuojelusäännöksiä ei olisi muutettu mitenkään. Kenelläkään ei ole ollut mahdollisuutta lausua kirjallisesti hätätyön eli työaikasäännösten muuttamisesta.
Ministeriön virkamiehet johtivat myös valtioneuvostossa toimivaa riippumatonta arviointineuvostoa harhaan. Arviointineuvosto oli pyytänyt TEMiltä versiota lakiluonnoksesta, mutta TEM toimitti sille eri lakiluonnosversion kuin eduskunnalle.
Ministeriön laiminlyöntien takia eduskunta ei edes tiedä, mitä lakiesitystä se käsittelee
Tehyn tekemässä rikosilmoituksessa yksilöityjen laiminlyöntien takia valtioneuvoston yleisistunto hyväksyi ja antoi eduskunnalle käsiteltäväksi lakiesityksen, jossa hätätyötä muutetaan olennaisesti.
Muutoksessa työtaistelutilanteissa poistetaan edellytys hätätyön teettämisen ”ennalta-arvaamattomuudesta”. Jos muutos menee läpi, se tarkoittaa, että työnantaja saa laajan oikeuden puuttua hoitajien lailliseen työtaisteluun määräämällä heidät töihin hätätöihin vedoten.
Työ- ja elinkeinoministeriön virkamies kertoi itse ministeriön järjestämissä epävirallisissa kolmikantatyöryhmän tapaamisissa, että ”poliittinen ohjaus” oli syynä siihen, että hätätyösäännös lisätään eduskunnalle annettavaan lakiesitykseen ja että sitä muutetaan siten, että poliittiset tavoitteet saavutetaan.
Palkansaajapuolen edustajat olivat tiedosta järkyttyneitä. He ilmoittivat virkamiehille, ettei hätätyösäännöstä voida näin muuttaa, koska hätätyötä sääntelee EU-direktiivi, eikä poliittinen ohjaus voi ylittää sitä, mikä on juridisesti mahdollista. Järjestöt myös muistuttivat virkamiehiä näiden virkavastuusta sekä siitä, että työaikalain säännöksen muuttamista ei valmisteltu kolmikantaisesti eikä se ollut lausuntokierroksella.
Tämän jälkeen TEM muutti lakiluonnosta niin, että hätätyösäännöstä työaikalaissa ei muutettaisi. Mutta sen jälkeen TEMin virkamiehet muuttivat vielä kerran lakiluonnosta kertomatta kolmikantaiselle työryhmälle mitään. Viimeisessä muutoksessa virkamiehet lisäsivät kolmikantaiselta työryhmältä salaa mukaan hätätyön käytön laajentamisen sellaisena, jona ”poliittinen ohjaus” sen mukaan halusi.
Lopullisen hallituksen esityksen mukaan hätätyön teettäminen ei uuden pykälän mukaan enää edellyttäisi työtaistelutilanteessa ennalta arvaamatonta tilannetta, vaan hätätyötä voitaisiin esimerkiksi sote-alalla teettää työtaisteluiden estämiseksi, eikä aidon hädän tarpeisiin.
Ennen hallituksen esityksen julkituloa eräs TEMin virkamies väitti kolmikantaisen työryhmän jäsenelle lähettämässään viestissä, että esitykseen oli tehty vain ”tekninen muutos”. Väite ei pidä paikkaansa. Muutokset olivat suuria, sisällöllisiä ja olennaisia, ja ne tulivat julki lainvalmisteluun nimenomaisesti nimetyn työryhmän jäsenille vasta sen jälkeen, kun esitys oli jo annettu eduskunnalle. Eduskunta saattaa nyt kuvitella, että lakiluonnos on asianmukaisesti valmisteltu.
– Tämä laki on kaikkea muuta kuin asianmukaisesti valmisteltu. Hoitajien työtaisteluoikeutta halutaan murtaa niin kovasti, että sen eteen ollaan valmiita kiertämään vaikka Suomen perustuslakia, EU-direktiivejä ja virkavastuita. Emme aio katsoa tätä läpi sormien, vaan suosittelemme, että kaikki jäsenemme yhtyvät rikosilmoitukseen. Tämän jokainen tehyläinen voi tehdä Tehyn verkkosivuilla tehy.fi/rikosilmoitus, sanoo Millariikka Rytkönen.
Työ- ja elinkeinoministeriö rikkoo Suomea sitovia sopimuksia
Tehy kertoi poliisille tutkintapyynnössä, että ministeriön virkamiehet ovat menettelyllään rikkoneet erityisesti työlainsäädännön ja työsuojelusääntelyn kolmikantaista valmistelua koskevia, Suomea sitovia sopimuksia. Lisäksi virkamiehet ovat rikkoneet ohjeita lakiesitysten vaikutusten arvioinnista, kuulemista koskevia ohjeita sekä niiden perusteena olevia säännöksiä.
Eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä ei ole vaikutusten arvioinnissa arvioitu lainkaan viime hetkellä tehtyä lisäystä työaikalaissa säädettyjen työntekijän suojaksi säädettyjen lepoaika-, lisä- ja ylityösuostumus- ja yötyösäännöksistä poikkeamiseen eli sitä, mitä hätätyö käytännössä tarkoittaa.
– Vaikutusten arvioinnissa on huomioitu vain vaikutusta työtaisteluoikeuden käyttämiseen. Työaikasuojelua koskevaa muutosta ei ole viime hetken lisäyksen osalta arvioitu lainkaan, sanoo Tehyn lakiasiainjohtaja Kari Tiainen.
Ehkä kaikista uskomattominta tässä kaikessa on, että lakiesityksessä eduskunnalle ei myöskään kerrota, että lainsäädännön arviointineuvoston lausunto koskee täysin erisisältöistä lakiesitystä – sellaista, jossa hätätyötä ei olisi muutettu.
– Tällainen menettely on eduskunnan harhaanjohtamista mitä suurimmassa määrin. Koko eduskunnalla eli jokaisella kansanedustajalla on oikeus oikeaan tietoon, ja valtioneuvoston pitää kertoa asia avoimesti. Tietämättä taustoja asiasta saa sen käsityksen, että myös hätätyösäännöksen muutokset olisi arvioitu ja arviointineuvosto olisi lausunut myös hätätyön muuttamista koskevien arvioiden osalta, Tiainen sanoo.
Tehy muistuttaa, että Suomen perustuslain mukaan virkamies itse vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Tehy katsoo, että poliisin on välttämättä aloitettava ja toimitettava asiassa kattava esitutkinta.
Tehy antaa jäsenilleen mahdollisuuden ilmoittautua mukaan tähän rikosilmoitukseen 30.4.2025 mennessä. Lisätietoja: Tehyn lakiasiainjohtaja Kari Tiainen, kari.tiainen@tehy.fi, puh. 040 500 0430, kari.tiainen@tehy.fi