Aikuissosiaalityö mielenterveyden haasteiden tukena

Kirjoittaja:

Lauri Kujala

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Kirjoittaja:

Ida Nummelin

sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

Profiili

Tällä viikolla vietetään opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka tarkoitus on nostaa esiin opiskelijoiden mielenterveyden teemoja. Tänä vuonna viikko kannustaa kysymään “Mitä kuuluu opiskelija?”  

Kysymys on tärkeä, sillä opiskelijoiden mielenterveyden haasteet ovat kasvaneet huolestuttavasti viime vuosina. Huoli toimeentulosta, tiivistynyt opiskelutahti ja tulevaisuuden epävarmuus aiheuttavat stressiä ja ahdistusta. Tämä vaikuttaa opiskelijoiden opintosuorituksiin ja yleiseen hyvinvointiin ja voi luoda itseään ruokkivan negatiivisen kehän, jota ei pystytä katkaisemaan pelkästään terveydenhuollon palveluilla. 

Monesti kokonaistilanne voi olla sellainen, että terveydenhuollosta löytyy vain osittainen apu. Esimerkiksi huoli toimeentulosta harvoin ratkeaa pelkällä diagnoosilla, lääkkeillä tai terapialla. Olisi tärkeää muistaa, että mielenterveyden haasteiden kanssa painiskeleva voi hyötyä myös sosiaalipalveluista, ja aikuissosiaalityö voi tarjota merkittävää tukea opiskelijan kohtaamien haasteiden ratkaisemisessa. 

Mitä on aikuissosiaalityö?

Aikuissosiaalityö on täysi-ikäisille suunnattua sosiaalityötä, joka tukee aikuisten sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä. Aikuissosiaalityöstä voi saada apua vaikeissa elämäntilanteissa, oli kyse sitten arkielämään liittyvistä haasteista tai kriisitilanteista.  

Aikuissosiaalityöllä on käytössään laaja keinovalikoima, jolla tarjota monipuolista tukea opiskelijoiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Aikuissosiaalityö on vahvasti asiakaslähtöistä. Asiakkuuden alkaessa sosiaalityöntekijä tekee tilannearvion yhdessä asiakkaan kanssa ja kulkee tämän rinnalla läpi vaikean elämäntilanteen. 

Opiskelijoiden tukemisessa keskeistä on aikuissosiaalityön ja oppilaitosten välinen yhteistyö. Oppilaitokset, opiskelijahuolto tai YTHS voivat ohjata opiskelijoita aikuissosiaalityön palveluihin ja tarjota tietoa tukimuodoista. Yhteistyö mahdollistaa kokonaisvaltaisen tuen, joka huomioi opiskelijan kaikki tarpeet. 

Millaista apua opiskelija voi saada aikuissosiaalityöstä?

  1. Taloudellinen tuki ja neuvonta: Aikuissosiaalityö voi auttaa opiskelijoita löytämään taloudellisia tukimuotoja ja tarjota neuvontaa talouden hallintaan. 
  1. Kriisitilanteiden hallinta: Aikuissosiaalityö tarjoaa tukea esimerkiksi asunnottomuutta tai väkivaltaa kohdanneille tai päihdeongelmasta kärsiville ja auttaa löytämään ratkaisuja. 
  1. Mielenterveyspalvelut: Aikuissosiaalityö tekee yhteistyötä mielenterveyspalveluiden kanssa. Tämä sisältää esimerkiksi psykologipalveluiden järjestämistä ja vertaistukiryhmien ohjaamista. 
  1. Elämänhallinnan tuki: Mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa elämänhallinnan haasteita. Aikuissosiaalityö tarjoaa tukea elämänhallintaan, ja auttaa opiskelijoita löytämään tasapainon opintojen ja henkilökohtaisen elämän välillä. 

Jokainen voi kysyä ”Mitä kuuluu?” 

Kysymykseen “Mitä kuuluu?” voi saada erilaisia vastauksia – joku vastaa aina “hyvää”, kun taas toinen kertoo avoimesti taloushuolistaan. On rohkeaa kysyä, kuunnella vastaus ja tarvittaessa kysyä lisää. Usein huolet voivat keventyä jo puhumalla, mutta jos keskustelun jälkeen tuntuu, että ammattiavusta voisi olla hyötyä, on hyvä muistaa myös sosiaalihuollon tarjoama tuki. 

Sen lisäksi, että voit itse hakea sosiaalihuollon palveluista apua, voit myös ohjata toisia sosiaalihuollon avun piiriin. Yksi keinoista on huoli-ilmoituksen tekeminen.  

Huoli voi herätä monesta syystä. Esimerkiksi lisääntyneet poissaolot opetuksesta, runsas päihteiden käyttö tai vetäytyminen sosiaalisista tilanteista voivat olla merkkejä siitä, ettei kaikki ole hyvin. Huoli-ilmoitus ei sitouta sen kohdetta sosiaalityön palveluihin vaan antaa mahdollisuuden saada ulkopuolista apua elämän haasteisiin. Kun ilmoitus on tehty, sosiaalihuollon ammattilaiset ottavat yhteyttä ilmoituksessa mainittuun henkilöön, arvioivat hänen avuntarpeensa ja selvittävät, millaista tukea hänen elämäntilanteeseensa voidaan tarjota.  

Huoli-ilmoituksen tekeminen apua tarvitsevasta on välittämisen merkki.

Ida Nummelin
Kirjoittaja on sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija

&

Lauri Kujala
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Ajankohtaista

11.4.2025

Kauppasodan seurauksena kauppasopimusten kulta-aika

Lue
10.4.2025

”Suomessa hoitohenkilökunta saa työvuorot tietoonsa kolmen viikon pätkissä”  – tutustu Tehyn asiantuntijoiden näkökulmiin 

Lue
10.4.2025

Ammatillisen koulutuksen kultainen ansioristi STTK:n Riina Nousiaiselle

Lue
10.4.2025

Toimenpiteitä lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden kohentamiseksi -työryhmän muistio

Lue
9.4.2025

Irtisanomisperustetta koskevan lainsäädännön muuttaminen, HE luonnos

Lue
9.4.2025

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta vaatii lisäselvitystä suojelutyölaista – taustalla Tehyn rikosilmoituksella esille nostamat epäselvyydet

Lue
9.4.2025

Aikuissosiaalityö mielenterveyden haasteiden tukena

Lue
8.4.2025

Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen 

Lue