Sosiaali- ja terveysvaliokunta vaatii lisätietoa suojelutyötä koskevasta lainsäädännöstä ja erityisesti siihen liittyvästä hätätyöstä. Taustalla vaikuttavat olevan Tehyn paljastamat virkamiesten laiminlyönnit suojelutyötä koskevan lainsäädännön valmistelussa. Tehy teki maanantaina asiasta rikosilmoituksen, johon on alle kahdessa vuorokaudessa liittynyt jo yli 3500 tehyläistä.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään hallituksen esitystä suojelutyölaista, johon liittyy myös kiistaa aiheuttanut ja kyseenalainen hätätyötä käsittelevän sääntelyn muutos. Valiokunnan jäsenten tänään iltapäivällä antaman tiedotteen mukaan valiokunta päätyi yksimielisesti vaatimaan ministeriöltä uuden selvityksen lain valmistelusta, erityisesti hätätyön pykäliä koskien.
Lisätietovaatimusten taustalla vaikuttaa olevan juuri niitä vakavia puutteita ja epäselvyyksiä lain valmistelussa, joita Tehy on nostanut esiin rikosilmoituksessa.
– Käsittelyssä olevaa esitystä ei ole valmisteltu huolellisesti. Kyllä sote-valiokunnan tulee saada selvyys, miksi sovittelutyötä koskevassa sääntelyssä päädyttiin avaamaan hätätyön pykälät työaikalainsäädännössä, ja kuka tätä vaati. Hallitus ei ole piitannut valtioneuvostoa sitovista valmisteluohjeista, ja valiokunnan eri tahoilta saamat tiedot ovat epäselviä, lausui valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru tiedotteessa.
Lainsäädäntöön lisättiin salassa muutos hätätyöhön, jota ei käsitelty kolmikannassa, ei lausutettu asiaankuuluvalla tavalla, eikä se myöskään sisältynyt arviointineuvoston arvioimaan versioon.
– Lakiesityksen valmistelu on ollut täyttä suhmurointia ja valiokunnalla on lakiesityksestä versio, joka on poliittisen ohjauksen tulos. Hienoa, että valiokunnan jäsenet ovat kuulleet Tehyn varoitukset eduskunnan harhaanjohtamisesta ja eivät tällaista esitystä purematta niele, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Koko valiokunta vaatii lisäselvitystä
Lain valmistelun epäselvyydet ja puutteet johtivat siihen, että koko sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi kannattamaan lisäselvityspyyntöä työ- ja elinkeinoministeriöltä. Syyksi kerrottiin, että valiokunnalle on jäänyt epäselväksi, oliko asianmukaisen valmistelun sijaan kyseessä poliittinen ohjaus.
– Nyt TEMin antamat tiedot eivät ole johdonmukaisia, eivätkä vastaa aikaisemmin valiokunnassa ja julkisuudessa kuultua. Esitimme myös selvitystä, miksi TEM:n tiedote suojelutyötä koskien ei ole yhdenmukainen valiokunnan ministeriöistä saamien selvitysten kanssa. Hienoa, että koko valiokunta päätyi kuitenkin tukemaan lisäselvityksen pyytämistä näistä epäjohdonmukaisuuksista TEMltä, toteaa valiokunnan jäsen, kansanedustaja Kim Berg tiedotteessa.
Tehy teki rikosilmoituksen
Tehy teki maanantaina työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistä rikosilmoituksen Helsingin poliisille. Tehy kutsuu myös kaikkia jäseniään liittymään rikosilmoitukseen, niin on alle kahdessa päivässä tehnyt jo yli 3500 tehyläistä.
Tehyn jäseniä kannustetaan yhä osallistumaan rikosilmoitukseen, ilmoittautuminen on auki 30.4.2025 asti. Rikosilmoitukseen voi yhtyä Tehyn verkkosivuilla, josta löytyy myös kokoelma kysymyksiä ja vastauksia asiasta.
Työ- ja elinkeinoministeriö on kertonut tiedotteessaan lainvalmistelunsa olleen normaalia ja odottavansa poliisin päätöstä rikosilmoituksen käsittelyyn ottamisesta.
Tämänpäiväisen sosiaali- ja terveysvaliokunnan lisäselvitysvaatimuksen takia huolellinen poliisitutkinta vaikuttaa entistäkin tärkeämmältä.
Muutos hätätyöhön on ongelmallinen
Eduskunnassa parhaillaan käsittelyssä oleva muutos hätätyöhön on ongelmallinen myös sisällöltään, ei ainoastaan sääntöjen vastaiselta valmisteluprosessiltaan.
Muutoksella hallitus haluaa säätää hätätyön lailliseksi keinoksi estää työtaisteluita. Hätätyötä käytettiin jo vuonna 2022 kymmeniä kertoja, tuolloin valvova viranomainen katsoi, etteivät hätätyön edellytykset täyttyneet. Pahimmillaan uudella lailla estyisivät hoitajien lailliset työtaistelut.
Emeritusprofessori: Lakimuutos houkuttelee teettämään hätätyötä
Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoi Yle Uutisille pitävänsä selvänä, että lainvalmistelussa on ollut Tehyn mainitsemia ongelmia.
– On hyvä, että joku ulkopuolinen taho selvittää, onko tässä syyllistytty jopa virkarikokseen.
Koskinen pitää sekä hallituksen lakiesityksen valmistelua että Tehyn siitä tekemää rikosilmoitusta täysin poikkeuksellisina.
Itse lain sanamuoto on myös Koskisen mukaan niin väljä, että se houkuttelee työnantajia käyttämään hätätyötä työtaistelun yhteydessä.
Lisätietoja: Tehyn lakiasiainjohtaja Kari Tiainen, kari.tiainen@tehy.fi, puh. 040 500 0430.