Laadukkaasti toteutettu työsuojelun yhteistoiminta nostaa työsuojelutyön vaikuttavuutta sekä parantaa organisaation tuottavuutta ja työntekijöiden hyvinvointia. Turvallinen työympäristö lisää työmotivaatiota, vähentää sairauspoissaoloja ja luo positiivisen työilmapiirin.
Tänään 28.4.2025 vietetään kansainvälistä työturvallisuuspäivää. On siis hyvä hetki pohtia, miten laadukas työsuojelun yhteistoiminta voi parantaa organisaation tuottavuutta ja työntekijöiden hyvinvointia. Työsuojelu ja siihen liittyvä yhteistoiminta eivät ole vain lakisääteisiä velvoitteita, vaan strategisia investointeja, jotka voivat tuoda merkittäviä etuja organisaatiolle.
Työsuojelun yhteistoiminta tarkoittaa työnantajan ja työntekijöiden välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on luoda turvallinen ja terveellinen työympäristö. Tämä yhteistyö voi sisältää esimerkiksi riskien arviointia, opetusta, ohjausta ja perehdytystä sekä jatkuvaa vuoropuhelua työsuojelu-, työkyky- ja työterveyshuoltoasioista.
Työtehokkuutta ja tiimihenkeä
Laadukas työsuojelu voi parantaa organisaation tuottavuutta merkittävästi. Kun työntekijät tuntevat olonsa turvalliseksi ja terveeksi, heidän työmotivaationsa ja sitoutumisensa kasvaa. Tämä johtaa korkeampaan työtehokkuuteen ja voi vähentää sairauspoissaoloja. Lisäksi turvallinen työympäristö vähentää tapaturmien ja onnettomuuksien riskiä, mikä puolestaan vähentää kustannuksia ja tuotannon keskeytyksiä.
Laadukas työsuojelun yhteistoiminta edistää työntekijöiden hyvinvointia monin tavoin. Turvallinen työympäristö vähentää stressiä ja parantaa työssä viihtymistä. Kun työntekijät kokevat, että heidän turvallisuudestaan huolehditaan, he tuntevat olonsa arvostetuiksi ja motivoituneiksi. Tämä voi johtaa parempaan työilmapiiriin ja vahvempaan tiimihenkeen.
Työntekijät mukaan työsuojelutyöhön
Työntekijöiden aktiivinen osallistuminen työsuojeluprosessiin on avainasemassa laadukkaan työsuojelun toteuttamisessa. Avoin vuoropuhelu työnantajan ja työntekijöiden välillä edistää yhteistyötä ja auttaa löytämään ratkaisuja työsuojeluhaasteisiin. Kun työntekijät ovat mukana riskien arvioinnissa, turvallisuuskoulutuksissa ja työsuojelutoimenpiteiden suunnittelussa, he tuntevat olevansa osa prosessia ja sitoutuvat paremmin sen tavoitteisiin.
Työsuojelutoimikunnissa työntekijöiden edustajat voivat osallistua päätöksentekoon ja heillä on mahdollisuus antaa palautetta ja ehdotuksia työsuojeluun liittyvistä asioista. Aidot vaikuttamisen mahdollisuudet, avoin vuoropuhelu ja yhteiset turvallisuuskampanjat ja -tapahtumat lisäävät tietoisuutta ja sitoutumista työsuojeluun ja työyhteisöön, mikä auttaa tunnistamaan ongelmia ja aktivoi kehittämään niin työolosuhteita kuin työtä itseään.
Turvallinen ja terveellinen työympäristö ei ole vain lakisääteinen velvollisuus vaan kaikkien etu ja yhteinen asia!
Ida Nummelin
Kirjoittaja on STTK:n sosiaali- ja terveyspolitiikan asinantuntija.