Neuvottelujärjestelmän kehittäminen kariutui työnantajien realismin puutteeseen

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

STTK:n työvaliokunta totesi, että neuvotteluja sopimus- ja neuvottelujärjestelmän kehittämisestä ei ole tässä tilanteessa perusteltua jatkaa. STTK:n mielestä neuvottelut kariutuivat työnantajien realismin puutteeseen.
– Palkansaajat kävivät neuvotteluja tavoitteenaan neuvottelujärjestelmän aito kehittäminen. Tärkeintä olisi edistää paikallistasolla luottamusta palkansaajien ja työnantajien välillä. Vaikuttamalla työtaistelutoimien taustalla oleviin syihin jo etukäteen vähennetään työmarkkinahäiriöitä. Neuvottelujen loppusuoralla on käynyt täysin selväksi, että työnantaja tavoittelee vain työrauhavelvoitteen rikkomisesta määrättävien sakkojen roimaa korottamista. Työnantajien joustamattomuus johti siihen, että neuvotteluissa ei näillä näkymin voida edetä, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

STTK haluaa kehittää kolmikantaisesti työelämän pelisääntöjä ja työrauhajärjestelmää, jota muuttuva työelämä edellyttää.
– Tämä neuvottelukierros paljastaa työnantajien lukkiutuneet asenteet. Työnantajat hakevat ainoastaan nykyistä kovempia sanktioita tilanteissa, joissa työntekijät reagoivat työnantajien vääriin toimintatapoihin ja sopimusrikkomuksiin. Jos pelisääntökeskusteluissa halutaan edetä – ja mielestäni se on välttämätöntä – työnantajilla on nyt peiliin katsomisen paikka, Palola sanoo.

STTK muistuttaa, että Suomen työmarkkinat ovat melko rauhalliset ja työtaisteluja on vähän.
– Työrauha myydään siellä missä sopimukset tehdään. Laittomat työnseisaukset eivät ole kenenkään etu eivätkä tavoite, mutta ääritilanteissa niihin ajaudutaan. Ylilyöntejä pitäisi ehdottomasti välttää. STTK toivoo jatkossakin keskustelua työrauhaa rikkovien seikkojen syistä, ei vain seurauksista. Silloin neuvotteluissakin voidaan saada tuloksia aikaan, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Ajankohtaista

4.2.2025

Lainsäädäntö lisää luottamusta – myös tekoälyyn

Lue
4.2.2025

Tekoäly ja luova tuho

Lue
4.2.2025

Tekoäly voi kiihdyttää käännettä kohti kestävää taloutta

Lue
4.2.2025

Suomi tarvitsee laajan tekoälyohjelman – koulutus työajalla ja työnantajan kustantamana

Lue
3.2.2025

Mikä riittää – vai riittääkö mikään?

Lue
3.2.2025

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja: Esitykset opintotuen uudistamiseksi tärkeitä, mutta epämääräisiä 

Lue
29.1.2025

Asuntoja sinne, missä työtä tehdään

Lue
29.1.2025

Euroopalla on kilpailukykyongelma, joka ratkeaa panostamalla osaamiseen ja laatutyöpaikkoihin

Lue