Sommarjobbare som undrar vilka villkor som gäller i arbetslivet får igen i år hjälp av fackets rådgivning. Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo öppnar på måndag. Också föräldrar och arbetsgivare kan ta kontakt.
Varje år kontaktar flera hundra personer Sommarjobbarinfo. Genom att ringa eller skicka in sin fråga elektroniskt kan man få hjälp med frågor kring bland annat lön, arbetspass och arbetsavtal. Betjäning ges också på svenska.
Rådgivaren Rina Knape påminner att det alltid lönar sig att göra upp ett skriftligt arbetsavtal.
– Innan du undertecknar avtalet ska du läsa igenom texten och gå igenom de villkor som nämns samt de rättigheter och skyldigheter du som arbetstagare har. Kontrollera i synnerhet hur många arbetstimmar du blir lovad. Om du är osäker på något lönar det sig att ta reda på vad som gäller innan du undertecknar avtalet, säger Rina Knape.
Det lönar sig att noggrant kontrollera lönespecifikationen för att försäkra sig om att arbetsgivaren också har betalat alla ersättningar och avgifter. Arbetsgivaren måste betala semesterersättning redan för ett anställningsförhållande på några timmar.
– Kontrollera att uppgifterna i lönebeskedet är rätt och att du har fått ersättning för allt kvälls-, veckosluts- och övertidsarbete. När du slutar sommarjobba ska du se till att du får den semesterersättning du har rätt till, påpekar Rina Knape.
I dag firas den internationella arbetsmiljödagen. Sommarjobbarrådgivaren betonar att också alla sommarjobbare ska introduceras i sitt jobb och sina arbetsuppgifter. En bra introduktion förbättrar arbetssäkerheten och minskar risken för olycksfall i arbetet.
Tjänsten Sommarjobbarinfo är öppen från måndagen den 4 maj till fredagen den 28 augusti.
Man kan ställa frågor per telefon på numret 0800 179 279 (må–fr kl. 9–15) eller elektroniskt via www.kesaduunari.fi. Diskussionen kring sommarjobbarnas rättigheter och skyldigheter pågår också på Facebook och Twitter.
Man kan också vara anonym när man kontaktar rådgivningen.
Tjänsten tillhandahålls gemensamt av de tre fackliga centralorganisationerna FFC, STTK och Akava.