STTK: Samhällsfördraget strandade, frågorna kvar på agendan

STTK:s ordförande Antti Palola är besviken, men inte överraskad över att förhandlingarna för att uppnå det så kallade samhällsfördraget strandade.

– STTK strävade efter ett balanserat avtal som skulle gynna Finlands ekonomiska tillväxt, företagens konkurrenskraft och sysselsättningen.

Enligt Palola låg försöket från första början på en instabil grund på grund av ytterst höga målsättningar och arbetsgivarnas passivitet.

Finlands problem är stora och håller delvis på att fördjupas. Även atmosfären är spänd, trots att det fortfarande går bra för många i Finland.

– Man kan komma överens om mycket vid arbetsmarknadsborden, men arbetsgivarna och regeringen kan inte lägga allt ansvar enbart på löntagarna genom att försämra deras köpkraft, välfärd och arbetsliv, säger Palola.

Arbetsmarknadsorganisationerna har under de senaste åren kommit överens om många lösningar som stöder regeringens ekonomiska politik. Även om samhällsfördragsförhandlingarna nu slutade, hålls frågorna som man förhandlade om kvar på agendan. Om ett drygt år kommer följande arbetsmarknadsrunda igång.

– Inom ramen för den är det till exempel möjligt att behandla arbetstidsfrågor, utveckla arbetslivet, stärka omställnings- och anställningsskyddet och främja lokalt förhandlande. Den förbundsrunda som arbetsgivarna drömmer om fungerar ändå inte lika bra som trepartssamarbetet om målet samtidigt är att koordinera finans- och arbetsmarknadspolitiken på det sätt som regeringen önskar sig.

Regeringen har meddelat att den kommer att förverkliga tilläggsbesparingar på sammanlagt 1,5 miljarder euro under den pågående regeringsperioden om man inte får till stånd ett samhällsfördrag.

– En klok regering fortsätter dialogen med arbetsmarknadsorganisationerna och vet att tålamod lönar sig. Ett hållbart resultat uppkommer enbart genom förhandlande, inte gnom att gräla.

STTK hoppas att regeringen överväger noga behovet av tilläggsbesparingarna och hur de riktas. Viktigare skulle vara att sätta fart på de strukturella reformerna, av vilka social- och hälsovårdsreformen är akutast.

Tilläggsuppgifter i STTK: ordförande Antti Palola, telefon 040 509 6030.

 

 

Senaste artiklarna

13.11.2024

STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

7.11.2024

STTK på kvinnornas lönedag: Exportmodellen och det oambitiösa främjandet av lönetransparens undergräver lönejämställdheten

4.11.2024

Lagstiftningens kvalitet har försämrats på ett alarmerande sätt

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?

20.8.2024

STKK:s styrelse efterlyser genuina överenskommelser och arbetsfred