Finska regeringen ifrågasätter den nordiska avtalsmodellen

Finlands regering har idag presenterat ett åtgärdspaket på arbetsmarknadens område som ska införas genom påtvingad lagstiftning när rådande kollektivavtal löper ut och som ska omfatta kommande avtal så att parterna inte kan avtala om andra lösningar. Agerandet riskerar att rasera den finska förhandlingskulturen och avtalsmodellen.

– Förhandlingar mellan självständiga parter på arbetsmarknaden är kärnan i den nordiska kollektivavtalsmodellen och ett fundament för den nordiska samhällsmodellen. Den finska regeringen tar avstånd från den nordiska modellen när man inskränker på parternas förhandlingsfrihet. Det är fullständigt oacceptabelt utifrån grundläggande rättigheter i arbetslivet.
säger NFS generalsekreterare Magnus Gissler.

Åtgärderna som inskränker på parternas förhandlingsfrihet har ifrågasatts både i relation till grundlagen och de internationella konventioner som landet förbundit sig till.

De åtgärder som i dag presenterats har som mål att öka landet konkurrenskraft genom att öka produktiviteten med 5 procent och presenteras som lösning för det uteblivna samhällsfördraget.
Förslaget innehåller följande åtgärder; Trettondag och Kristihimmelsfärdsdag blir lediga dagar utan lön. Införande av en oavlönad karensdag vid sjukdom som efterföljs av 7 dagar då 80 % av lönen utbetalas. Övertidsersättning minskar med 50 %, söndagsersättningen sänks från 100 % till 75 %, årssemester för offentligt anställda förkortas från 38 dagar till 30 dagar och Socialskyddsavgiften för privata arbetsgivare sänks med 1,72procentenheter. Därtill vill man förbättra tryggheten för uppsagda, så att man utöver lönen för uppsägningstiden får omskolning eller sysselsättningsåtgärder. Man förlänger också rätten till arbetshälsovård vid uppsägning. Företag kommer också att få en ersättning på 2 500 euro för familjelediga föräldrar som återvänder till jobbet.

www.nfs.net

Senaste artiklarna

13.6.2024

STTK önskar samarbete med nya europaparlamentariker

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik