STTK kräver snabba åtgärder för att bli av med lönegapet

STTK började fira Kvinnornas lönedag år 2011 för att föra fram löneskillnaden mellan kvinnor och män. Uppföljningen visar att löneskillnaden minskat endast väldigt lite under åren. Kvinnornas lön är i år i medeltal 83,4 procent av männens lön. Beräkningsmässigt upphör lönebetalningen till kvinnor därmed den 1 november.

Även om Finland lyfts fram som modelland för jämställdhet lider finländska kvinnor av sämre arbetsmarknadsposition och ojämlika löner, betonar juristen Anja Lahermaa, som ansvarar för jämställdhetsfrågor inom STTK.

– Nu när tiderna är ekonomiskt svåra verkar ingen bry sig om att främja jämställdheten inom arbetslivet. STTK är ytterst oroad över det här och vill hålla jämlikhetsfrågorna starkt framme i den finländska debatten och i beslutsfattandet. Man bör utföra köns- och jämställdhetskonsekvensbedömningar redan i beredningsskedet innan beslut fattas.

STTK vill att likalönsprogrammet som bereds i trepartssamarbete får en fortsättning så fort som möjligt.

– Det tidigare programmet slutade i mars. Den nya regeringen bör omgående sätta igång med en fortsättning på likalönsprogrammet, kräver Lahermaa.

Sverige ligger tio år före

I Sverige, som är ett viktigt jämförelseland för Finland, är kvinnornas lön enligt svenska Medlingsinstitutets rapport i år i medeltal 86,8 procent av männens lön. Sverige låg på samma nivå som Finland för tio år sedan. I Sverige innehar också fler kvinnor ledande poster jämfört med Finland.

Familjeledigheterna har ett samband med kvinnors och mäns löneutveckling. I Sverige använder männen 25 procent av alla familjeledighetsdagar, medan motsvarande siffra är under 9 procent i Finland. I Sverige har man reserverat betydligt mer resurser för att övervaka lönediskriminering enligt diskrimineringslagen och lönekartläggningar jämfört med vad man gjort i Finland.

– Det är motiverat att fråga varför Sverige lyckas medan Finland inte gör det. Finland skulle ha alla möjligheter att dela familjeledigheterna mer jämlikt än i dag och därmed stöda kvinnornas karriärutveckling. Båda faktorerna bidrar till att minska lönegapet, betonar Lahermaa.

Tilläggsuppgifter i STTK: jurist Anja Lahermaa, telefon 040 828 6845.

Senaste artiklarna

13.6.2024

STTK önskar samarbete med nya europaparlamentariker

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet

3.5.2024

Den avgiftsfria Sommarjobbarinfon är till stöd för sommarjobbare hela sommaren 

18.4.2024

STTK:s styrelse: Det finns ingen alternativlös finanspolitik utan det är fråga om värderingar

8.4.2024

Svenska och finska centralorganisationerna framför sina synpunkter på Europas konkurrenskraft

20.3.2024

STTK:s styrelse: Sysselsättningen och produktiviteten ska stödjas genom att utveckla arbetslivet, inte genom disciplinpolitik

19.2.2024

Arbetsnedläggelse för farttygsbesättning i Ålands förbindelsefartygstrafik