Löntagarnas centralorganisationer: Hållbart arbete och hållbara näringar bör beaktas i klimatförändringen

Lapsia puhtaassa luonnossa

FN:s klimatmöte inleddes den 2 december i Katowice i Polen. Målet är bland annat att slutföra förhandlingarna om Parisavtalets regelverk, enligt vilket de avtalsenliga nationella åtgärderna kommer att bedömas.

I dag på klimatmötets öppningsdag antas en deklaration (Just Transition Declaration) där parterna i FN:s klimatavtal uttrycker sin gemensamma syn på behovet av att förnya ekonomin, minska utsläppen och anpassa sig till klimatförändringen. Övergången bör vara rättvis mot arbetskraften, uppkomsten av hållbarare näringar bör stödas och arbetet göras hållbarare.

– Det är ännu viktigare än tidigare för löntagarna att bekämpa klimatförändringen och anpassa sig till den. Forskningen ger oss ständigt bättre information om klimatförändringens ekonomiska effekter. Det är fint att statsöverhuvudena i deklarationen förbinder sig till att beakta den mänskliga sidan av klimatförändringen och stärker arbetstagarnas delaktighet i kampen mot och anpassningen till klimatförändringen, säger Akavas ansvariga jurist Vesa Vuorenkoski.

Vuorenkoski deltar i FN:s klimatmöte i Katowice som medlem av den finländska delegationen.

– Den förändring av det ekonomiska systemet som behövs för att stoppa klimatförändringen har störst chanser att lyckas om alla stöder den. Klimatpolitiken bör både trygga arbetstagarnas försörjning och säkerställa att högkvalitativa arbetsplatser uppstår. Man måste reagera på förhand på eventuella negativa sysselsättningseffekter och skapa en väg för arbetstagarna till nytt arbete bland annat genom att göra det möjligt för dem att uppdatera sin kompetens redan under anställningsförhållandet, säger Pia Björkbacka som är internationell expert på FFC.

Björkbacka deltar i FN:s klimatmöte som medlem av fackliga världsfederationens delegation.

– Att bromsa klimatförändringen som en del av Agenda2030-målen är en bra grund för hela den samhällspolitiska riktningen och bör synas i regeringarnas konkreta åtgärder. Klimatförändringen berör alla branscher och deras anställda, först av alla de arbetsplatser som utnyttjar fossila råvaror. Utbildningssystemet och särskilt utbildningen av människor i arbetslivet måste byggas upp enligt framtidens utmaningar och innehållet och processerna måste ses över så att de integreras i kompetensutvecklingen på arbetsplatserna, säger Leila Kurki, arbetslivs- och innovationsspecialist på FTFC.

Senaste artiklarna

14.1.2025

STTK:s styrelse: I vårens dubbelval röstar man om tjänsterna, intresset för att rösta verkar hyfsat

13.11.2024

STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

7.11.2024

STTK på kvinnornas lönedag: Exportmodellen och det oambitiösa främjandet av lönetransparens undergräver lönejämställdheten

4.11.2024

Lagstiftningens kvalitet har försämrats på ett alarmerande sätt

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?