På grund av kriget är känslorna på ytan också på arbetsplatserna, men centralorganisationerna på arbetsmarknaden betonar att det inte berättigar till diskriminerande beteende.
Rysslands och Belarus krig mot Ukraina syns på många sätt i företagens verksamhet och situationen på arbetsplatserna. Sanktionerna och motsanktionerna leder till att affärsverksamhet upphör eller begränsas och därtill kräver kunderna att företagen ska vidta andra åtgärder för att få ett slut på kriget.
På arbetsplatserna är känslorna på ytan. Det är bra med en stark vilja att hjälpa, men vissa kan också uppleva rädsla och hat. Det är förståeligt med tanke på hur allvarlig situationen är, men det berättigar inte till diskriminerande beteende.
I Finland bor nästan 80 000 ryska medborgare och många andra som talar ryska. De är inte ansvariga för de beslut och handlingar som har fattats av den ryska eller belarusiska ledningen. Om de arbetar på våra arbetsplatser i enlighet med våra värderingar och principer och stöder vårt samhälle, så måste vi visa att vi står upp för våra värderingar genom att behandla dem på samma sätt som alla andra på arbetsplatsen.
Centralorganisationerna på arbetsmarknaden – EK, KT, FFC, Akava och STTK – påminner om att Rysslands angrepp på Ukraina inte berättigar till någon diskriminering på arbetsplatserna.