Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK kritiserar regeringen för att den har fällt förslaget om lönetransparens. Lagförslaget om att främja lönetransparens på arbetsplatserna hade beretts länge, men förslaget föll under regeringens förhandlingar och propositionen kommer inte att överlämnas till riksdagen.
Ett av målen i regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering är att göra Finland till ett ledande land när det gäller jämställdhet.
– I sitt program nämner regeringen att ökad lönetransparens och bättre möjligheter att ingripa i lönediskriminering är centrala metoder att främja jämställdheten. Nu kommer de här åtgärderna inte att förverkligas, vilket är ett beklagligt bakslag för jämställdheten.
Internationella människorättsorgan har gett Finland flera anmärkningar om att löneskillnaderna mellan kvinnor och män inte har jämnats ut. Institutionerna har också anmärkt på de oförklarliga löneskillnader som finns mellan könen.
Enligt FFC, Akava och STTK skulle det ha varit hög tid för regeringen att ingripa i de här problemen.
– På arbetsplatserna måste man också kunna diskutera lönerna. Man måste ingripa i lönediskriminering och reda ut saker redan på arbetsplatsen.
Man får inte låta arbetet med att förebygga och undanröja lönediskriminering vara beroende av arbetsgivarnas goda vilja. Därför borde man ha utökat arbetstagarnas rätt att få information om lönerna.
– Förslaget om lönetransparens skulle ha utökat arbetstagarnas möjligheter att identifiera omotiverade löneskillnader på arbetsplatsen samt att vidta åtgärder för att avhjälpa dem. Eftersom man inte heller under den här regeringsperioden lyckades öka lönetransparensen, måste frågan tas med i nästa regeringsprogram, kräver centralorganisationerna.