Arbetsmarknadens centralorganisationer: Delat familjeansvar ökar välbefinnandet i arbetet och jämlikheten i arbetslivet

Arbetsmarknadens centralorganisationer uppmuntrar arbetsplatserna att stödja en jämnare fördelning av familjeansvaret. Familjeledighetsreformen gör det möjligt att förbättra jämställdheten i arbetslivet på arbetsplatserna, men dessutom behövs gemensamma spelregler på arbetsplatserna, utveckling av god praxis och en familjevänlig inställning inom hela arbetskollektivet, betonar Finlands näringsliv, Akava, Kyrkans arbetsmarknadsverk, kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, FFC, STTK och Statens arbetsmarknadsverk. Organisationerna publicerar material åt arbetsplatserna på familjernas dag.

Vårdansvaret är fortfarande starkt könsfördelat i Finland. Skillnaden mellan könen är stor i synnerhet när det gäller familjeledigheter. Under det tidigare systemet med familjeledighet använde männen något under 11 procent av alla ersatta föräldradagpenningsdagar, och en femtedel av papporna har inte alls tagit ut familjeledighet. Den ojämna fördelningen av vårdansvaret och familjeledigheterna och i synnerhet den långa frånvaron från arbetslivet har negativ inverkan på kvinnors karriärer och bidrar till att upprätthålla den genomsnittliga löneskillnaden mellan könen.

Tack vare det nya systemet med familjeledigheter som trädde i kraft i fjol har alla bättre möjligheter än tidigare att främja en jämn fördelning av familjeansvaret. Förändringen har emellertid varit långsam, precis som väntat. Enligt FPA:s uppskattning överlåter fortfarande cirka 90 procent av papporna fullt ut den andel av föräldraledigheten som överhuvudtaget kan överlåtas till modern. Förändringen är för långsam och måste påskyndas, betonar arbetsmarknadsorganisationerna. Det gagnar oss alla: samhället, arbetslivet och familjerna.

Pappor bör utnyttja familjeledigheter

Det är en bra början att lagstiftningen innehåller en jämn fördelning av föräldraledigheterna, men den riskerar att stanna på en teoretisk nivå. Det krävs ytterligare åtgärder både inom familjerna och på arbetsplatserna för att en jämnare fördelning av familjeledigheterna och ett ökat utnyttjande av pappornas ledigheter realiseras i praktiken.  

Enligt Akavas utredning är det oftast ekonomiskt mest lönsamt för familjen att pappan utnyttjar ledigheterna fullt ut. Utredningen visar att familjens ekonomi tar skada i 86 procent av fallen om mamman stannar kvar för att ta hand om barnet med stöd för hemvård innan pappan utnyttjat hela sin rätt till föräldradagar. På FPA:s webbplats finns en räknare med vars hjälp man kan granska familjeledighetens konsekvenser för familjens ekonomi.

Familjevänlighet bör lyftas fram som en resurs på arbetsplatsen

Möjligheterna med, metoderna för och tillämpningen av familjevänlighet varierar beroende på arbetsplats och bransch. Det är viktigt att man på varje arbetsplats överväger metoder för bättre samordning av arbete och familj med beaktande av arbetsplatsens möjligheter och familjernas behov. Alla arbetsplatser och familjer är olika och därför är det viktigt att hitta lämpliga lösningar för varje arbetsplats. Man bör komma ihåg att även små förändringar är viktiga. Enligt utredningarna stöds arbetstagare med familj, utöver flexibiliteten i fråga om organiseringen av arbetet och arbetstiden, mest av chefernas och kollegernas stöd och positiva inställning. (Källa Befolkningsförbundet)

Ett familjevänligt arbetsliv och stärkandet av pappans roll som vårdande och jämlik förälder kräver att attityderna ändras och normerna skakas om. Vi behöver mer familjevänligt tal, attitydförändringar och konkreta åtgärder. Genom att utveckla god praxis på arbetsplatserna och genom familjevänliga attityder skapar vi spelregler som gäller alla arbetstagare och som gäller samordning av arbete och familj, samtidigt som vi också bygger upp en pappa-vänlig arbetskultur.

Mer information:

Akava rf
Lotta Savinko, jämställdhets- och arbetsmiljöchef, tfn +358 40 504 4356

Finlands näringsliv EK
Katja Miettinen, sakkunnig, tfn +358 40 839 4839                                                                       

Kyrkans arbetsmarknadsverk
Timo von Boehm, jurist, tfn +358 500 808 268                                                                             

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
Anne Kiiski, förhandlingsdirektör, tfn +358 9 771 2508                                                               

FFC rf
Tytti Naukkarinen, ekonom, tfn +358 40 768 7731

                                                     
STTK rf
Katariina Sahlberg, jurist, tfn +358 40 564 6639

Statens arbetsmarknadsverk
Tanja Mikkonen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30341

Senaste artiklarna

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?

20.8.2024

STKK:s styrelse efterlyser genuina överenskommelser och arbetsfred

13.6.2024

STTK önskar samarbete med nya europaparlamentariker

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet