STTK:s Palola: Finland bör förbinda sig till att utveckla arbetstagarnas välbefinnande och ekonomiska stabilitet i EU

Antti Palola

STTK:s ordförande Antti Palola anser att Finland även framöver bör förbinda sig till att utveckla Europa genom samarbete. Inom EU får man inte ge utrymme åt populistisk protektionism där varje land främjar sina egna intressen. I dag på torsdagen deltar Palola i en EU-diskussion som ordnas av statsminister Petteri Orpo.

– EU har varit en värdebaserad, sammansvetsad sammanslutning som banat väg för bland annat demokrati, arbetstagarnas rättigheter och ambitiösa klimatmål i hela världen. EU får inte förtvina på grund av intern oenighet, poängterar Palola.

Europeiska unionens betydelse för arbetstagarnas välfärd och en stabil ekonomisk utveckling kan inte underskattas. Palola anser att Finlands EU-politik bör vara konsekvent och värdebaserad.

– Ett färskt exempel på linjelösheten är inställningen till direktivet om företagsansvar. En del medlemsländer – inklusive Finland – är kortsynt beredda att ifrågasätta den kompromiss som beretts länge och som stöder de mänskliga rättigheter, säger Palola.

Utveckling av arbetslivet och en rättvis övergång som valtema

Europaparlamentsvalet ordnas söndagen 9.6.2024. I sina mål i valet fäster STTK vikt vid utveckling av arbetslivet, stärkande av sociala rättigheter och en rättvis övergång.

– De är konkreta sätt på vilka medborgarnas välfärd kan förbättras och rättvisa spelregler säkerställas på den inre marknaden. Jag hoppas att dessa teman blir aktuella också i vårens valdebatter, konstaterar Palola.

Utvecklingen av arbetslivet och de sociala rättigheterna hade medvind i början av den sittande kommissionens mandatperiod. Framsteg gjordes bland annat genom direktiven om minimilön och lönetransparens. Förhandlingarna om direktivet om plattformsarbete pågår fortfarande. Om direktivet antas stärker det rättsskyddet, arbetsförhållandena och -villkoren för dem som utför plattformsarbete och skapar gemensamma regler för företag verksamma på digitala plattformar.

– Ur finländska löntagares perspektiv har EU varit i god form, och nästa kommission bör fortsätta arbetet. De snabba förändringarna i arbetslivet kräver schyssta spelregler även framöver. Den gröna övergången och avvecklingen av fossil energi bör ske på ett rättvist sätt regionalt, socialt och ekonomiskt, påpekar Palola.

– Kommissionen har också gett sitt starka stöd till social dialog på både europeisk och internationell nivå. Det har varit särskilt viktigt med tanke på att man i Finland strävar efter att försvaga arbetslivsrättigheterna och förutsättningarna för trepartsberedning av lagstiftning.

Mer information på STTK: Antti Palola, ordförande, tfn 040 509 6030

Senaste artiklarna

13.11.2024

STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

7.11.2024

STTK på kvinnornas lönedag: Exportmodellen och det oambitiösa främjandet av lönetransparens undergräver lönejämställdheten

4.11.2024

Lagstiftningens kvalitet har försämrats på ett alarmerande sätt

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?

20.8.2024

STKK:s styrelse efterlyser genuina överenskommelser och arbetsfred