Regeringen under Petteri Orpo har nu suttit ett år vid makten. Under den tiden har relationerna mellan regeringen och fackförbunden försämrats markant och motsättningarna i samhället skärpts. Regeringen har förkastat arbetssättet som bygger på förhandlingar och överenskommelser och har utifrån regeringsprogrammet med fart drivit på försämringar i arbetslagstiftningen och nedskärningar i den sociala tryggheten. Man har hört fackföreningsrörelsen, men inte lyssnat på den.
─ Arbetsmarknaden har politiserats. Reformer genomförs på ideologiska grunder och så att de tillgodoser önskemålen och syftena hos organisationer som står näringslivet nära, säger STTK:s ordförande Antti Palola.
STTK:s styrelse, som i dag sammanträdde första gången efter semestrarna, önskar att regeringen inför den annalkande förhandlingsrundan överger sådana projekt som ökar trycket på den redan mycket spända arbetsmarknaden. Därför bör regeringen avstå från att lagstifta enligt en exportdriven arbetsmarknadsmodell.
– Arbetsmarknadsmodellen ska bygga på samförstånd och avtal mellan parterna. En exportdriven modell skulle ge upphov till ständiga störningar på arbetsmarknaden, eftersom den inte tar hänsyn till skillnaderna och behoven på de olika avtalssektorerna. Det skulle också vara svårt att främja lönejämställdheten, säger Palola.
Regeringens utkast till proposition om en ny lönemodell har fått kritik i offentligheten och i utlåtanden av bland annat justitiekanslern, jämställdhetsombudsmannen och löntagarorganisationerna.
– Lagen skulle öka politiseringen av arbetsmarknaden, inte stabilisera den.
Riksförlikningsmannens roll som medlare i arbetskonflikter och främjare av relationerna mellan arbetsmarknadsparterna skulle också bli egendomlig genom den eventuella exportlagen.
– Förlikningsinstitutionens opartiska karaktär måste värnas både i lagstiftningen och i den offentliga debatten, säger STTK:s styrelse.
Kompenseringar och höjningar mål för kollektivavtalsförhandlingarna
Förhandlingarna om kollektivavtal sätter igång under hösten. Enligt STTK står det klart att man i förhandlingarna utöver löneförhöjningar strävar efter kompensationer för regeringens försämringar i arbetslagstiftningen och nedskärningarna den sociala tryggheten.
– Det är bra läge att höja lönerna. Inflationstrycket har minskat, räntorna har kommit ner och sysselsättningsläget är ganska bra. Regeringens budgetmangling under hösten kommer att ge indikationer på vilken riktning förhandlingarna kommer att ta.
Mer information: ordförande Antti Palola tel. 040 509 6030