Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?

Kirjoittaja:

Maria Häggman

chef för internationella ärenden

Profiili

Utifrån riktlinjerna är det klart att utvecklingen av arbetslivet och genomförandet av den sociala pelaren står i centrum i Bryssel även under den kommande femårsperioden. Det återstår att se vilken form initiativen tar och vilken ambitionsnivå de läggs.

Under denna vecka förs en livlig EU-debatt på Europaforum i Åbo i Finland. Under sommarsemestrarna i Finland var det politiska arbetet i Bryssel fortsatt hektiskt. I juli organiserade sig det nya parlamentet i politiska grupper och valde kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod. Under sesssionen presenterades den nya kommissionens politiska riktlinjer som styr kommissionens arbete under de kommande fem åren.

Stärkadet av Europas konkurrenskraft, klimatpolitiken samt europeisk säkerhet och försvar toppar prioriteringslistan. Förenkling av lagstiftningen och undanröjande av hinder för affärsverksamhet är ledande teman. Klimatmålen ska behållas men större fokus läggs på att genomföra den nuvarande lagstiftningen, påskynda investeringar och minska utsläppen från industrin.

När det gäller arbetslivet är avsikten äntligen att satsa på rättvis omställning. De utlovade medlen för detta är betydligt större än tidigare i nästa långtidsbudget. Kommissionen har också åtagit sig att genomföra en färdplan för kvalitetsjobb i samarbete med arbetsmarknadens parter. Planen ska stödja rättvisa löner och arbetsförhållanden samt rättvisa övergångar, framför allt genom förhandlingar om kollektivavtal.

Dessa teman har länge varit viktiga för de finländska löntagarna, och det är positivt att EU också sätter focus på att stödja förändringssituationer. Också Finland borde satsa på att stöda människor i omställningssituationer för att inte ska bli lämnade åt sitt eget öde när arbetslivet och samhället förändras.

AI, digitalisering och rätten att inte vara uppkopplad

Kommissionen fortsätter också att genomföra pelaren för sociala rättigheter genom en ny handlingsplan och fokuserar på digitaliseringens inverkan på arbetslivet. AI:s inverkan på arbetslivet, distansarbete och effekterna av ett ständigt vaket samhälle på den psykosociala hälsan finns också bland initiativen. I riktlinjerna åtar sig Von der Leyen också att lägga fram ett förslag om rätten att inte vara uppkopplad. Det här är också goda nyheter för löntagarna, eftersom de konkret skulle skydda arbetstagare och utveckla arbetslivet. En gemensam reglering på EU-nivå är rationellt när fenomenen inte bara är nationella.

Arbetet med att stärka den sociala dialogen i Europa fortsätter även under nästa femårsperiod. Ordföranden för kommissionen åtar sig att sluta en pakt för den sociala dialogen tillsammans med arbetsmarknadens parter i januari 2025.

Riktlinjerna omfattar även andra mål som har en betydande inverkan på samhället och arbetstagarna. Bland dessa kan nämnas strategin för fattigdomsbekämpning, planen för boende till rimliga priser och det effektiva verkställandet av en social klimatfond för att stödja totalrenoveringar och därmed ett energieffektivt boende till rimliga priser. Den nya kommissionen kommer också att utse en kommissionär för boende till rimliga priser.

En kommissionär kommer också att utses för jämställdhetsfrågor. Kommissionären får i uppdrag att göra upp en färdplan för kvinnors rättigheter, nya jämlikhetsstrategier för hbtqi-personer och för arbete mot rasism efter 2025 och en ny jämställdhetsstrategi.

Utifrån riktlinjerna är det klart att utvecklingen av arbetslivet och genomförandet av den sociala pelaren står i centrum i Bryssel även under de närmaste fem åren. Det återstår att se vilken form initiativen tar och på vilken ambitionsnivå förslagen kommer att vara. Det nya parlamentets sammansättning och samarbetet mellan och inom de olika grupperna ligger i centrum för hur den kommande periodens politik konkretiseras och avgör också balansen i de överenskommelser som kan nås kring arbetslivsinitiativen.

Maria Häggman
Författaren är chef för internationella ärenden vid STTK.

Senaste artiklarna

14.1.2025

STTK:s styrelse: I vårens dubbelval röstar man om tjänsterna, intresset för att rösta verkar hyfsat

13.11.2024

STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

7.11.2024

STTK på kvinnornas lönedag: Exportmodellen och det oambitiösa främjandet av lönetransparens undergräver lönejämställdheten

4.11.2024

Lagstiftningens kvalitet har försämrats på ett alarmerande sätt

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?