STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

Arbetsgruppen för arbetsmarknadsorganisationer håller på att bereda åtgärder för att reformera arbetspensionssystemet. Arbetet bygger på regeringsprogrammet, och målet är att bereda förslag för eventuella fortsatta åtgärder före utgången av januari 2025. Om man uppnår samförstånd om reformens innehåll, inleds beredning av lagstiftning under ledning av social- och hälsovårdsministeriet i samarbete med arbetsmarknadsorganisationer.

STTK:s styrelse betonar att man ska komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod när pensionsskyddet reformeras. Det viktigaste syftet med vårt arbetspensionssystem är att trygga pensioner. För närvarande är det i gott skick och vid de förhandlingar som nu förs är det snarare fråga om regelbundet  underhåll än behov att göra stora förändringar. 
– Reformen 2017 har fungerat såsom man önskade. Ålderndå man går ut i pension har stigit till och med snabbare än man beräknat och arbetskarriärerna har förlängts. Även långsiktiga utsikter för pensionssystemets finansiering ser goda ut, betonar ordförande Antti Palola

Vid utvecklingen av pensionssystemet ska man enligt STTK rikta blicken långt borta mot horisonten. Tillräckliga pensioner ska tryggas på lång sikt för olika generationer, och därför ska systemets finansiering vara stabil. 
– Den finländska modellen har starka grundläggande principer. Förtroende på framtida pensioner ökas av reformer som görs då och då och i fråga om intjänade pensioner det starka skydd som grundlagen garanterar. 

Även om arbetspensionssystemet är i ordning, ska man se till att det ska vara sådant även i framtiden. 
– Man hör ofta människor säga att jag själv har betalat min pension. Så är det dock inte, utan personer som arbetar betalar pensionerna för personer som är pensionerade i form av arbetspensionsavgifter. Vid sidan av pensionsavgifter spelar intäkter från placeringsverksamheten en viktig roll. För närvarande väcker den låga nativiteten mest oro eftersom detta på lång sikt innebär att antalet betalare minskar. Nativiteten är en större samhällelig utmaning som pensionssystemet i sig inte kan svara på, påpekar Palola. 

Förutom nativiteten är högre sysselsättningsgrad bland invandrare en viktig faktor med tanke på pensionssystemet. 
– Men det är också en sak som pensionssystemet inte kan lösa, konstaterar Palola.  

Inga trollkonster behövs

STTK:s styrelse betonar att när det förs förhandlingar om reformen av pensionssystemet ligger pensionsavgiftens storlek, intäkter från placeringsverksamheten och pensionsförmåner på bordet. 
– Det finns inga trollkonster och sådana behövs inte, utan man ska söka efter lösningar från denna triangel även vid denna reform, sammanfattar Antti Palola. 

Mer information på STTK: Antti Palola, telefon 040 509 6030.

Senaste artiklarna

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?

20.8.2024

STKK:s styrelse efterlyser genuina överenskommelser och arbetsfred

13.6.2024

STTK önskar samarbete med nya europaparlamentariker

21.5.2024

EU vill förbättra praktikanternas ställning på arbetsplatserna

15.5.2024

STTK: EU-valet handlar om arbetstillfällen, ekonomi och säkerhet