STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

Arbetsmarknadens avtalssystem är en omfattande helhet där syftet är att komma överens om löner, anställningsvillkorens miniminivå och arbetsfred. STTK:s styrelse är chockerad över att Petteri Orpos regering vill spräcka det finska avtalssystemet genom den exportmodell som riksdagen nu behandlar.

– Om en lag stiftas om exportmodellen är lönejämlikhet det största offret. I framtiden är det inte möjligt att åtgärda läget där löneutvecklingen har stagnerat. Dessutom ska riksförlikningsmannen tvingas att följa exportförbundens avtal. Det leder till att de kvinnodominerade offentliga sektorerna med tiden i allt större mån släpar efter den privata sektorn i lön, säger ordförande Antti Palola.

STTK förargar sig över regeringens lögnaktiga påståenden om att exportmodellen och andra ändringar som gjorts i arbetslagstiftningen tidigare, ska bidra till att arbetsmarknaden i Finland närmar sig arbetsmarknadsmodellen i Sverige och övriga nordiska länder.

– En absolut essentiell skillnad till Sverige är att landets arbetsmarknadsmodell, industriavtalet, bygger på ett avtal, inte på en lag. Om Finland stiftar en lag om exportmodellen, sker det utan en gemensam syn på grunderna för avtalssystemet mellan arbetsmarknadsparterna. I Finland har det än så länge inte ansetts vara särskilt lämpligt att politikerna blandar sig i arbetsmarknadsförhandlingarna. I praktiken innebär exportmodellen att landets regering ställer sig på arbetsgivarnas sida och politiserar arbetsmarknaden i Finland, säger Palola.

STTK:s styrelse påpekar att exportmodellen även omfattar internationella avtalsskyldigheter. Modellen är problematisk med tanke på föreningsfrihet, EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och skyldigheterna i de internationella människorättskonventionerna.

Exportmodellen undergräver inte enbart arbetsmarknadens avtalssystem utan även medlingsinstitutionens verksamhet och opartiskhet.

– I framtiden skulle arbetsgivarsidan i förväg veta vad de har att vänta i medlingsprocessen. Därefter skulle arbetsgivarna inte ha några incitament att komma överens om något annat. Lagstiftningen skulle på ett avgörande sätt ändra dynamiken i förhandlingarna, och det skulle vara mycket osannolikt att parterna kan ingå andra typer av avtal, säger Antti Palola.

Mer information på STTK: Antti Palola, telefon 040 509 6030.

Senaste artiklarna

13.11.2024

STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

7.11.2024

STTK på kvinnornas lönedag: Exportmodellen och det oambitiösa främjandet av lönetransparens undergräver lönejämställdheten

4.11.2024

Lagstiftningens kvalitet har försämrats på ett alarmerande sätt

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?

20.8.2024

STKK:s styrelse efterlyser genuina överenskommelser och arbetsfred