STTK:s styrelse: I vårens dubbelval röstar man om tjänsterna, intresset för att rösta verkar hyfsat

Det första kombinerade välfärdsområdes- och kommunalvalet ordnas den 13 april. I valet röstar man på vem som ska sitta i fullmäktige i den egna kommunen och det egna välfärdsområdet, med undantag för Helsingfors. STTK:s styrelse konstaterade på måndagen att man nu röstar dubbelt om tjänsterna.
─ Inom välfärdsområdet fattar man beslut om hur social- och hälsovårdstjänsterna samt räddningsväsendet ordnas, och i kommunerna fattar man beslut om bland annat skolor, arbets- och näringstjänster, kultur samt integration. Allt det här är ytterst viktigt för invånarna, betonar ordförande Antti Palola.

Enligt en färsk enkät från STTK berättar 76 procent att de säkert eller sannolikt kommer att rösta i vårens kommunalval. Andelen som säkert eller sannolikt kommer att rösta i välfärdsområdesvalet är aningen lägre (71 %). Intresset för att rösta i kommunalvalet skulle öka om det var möjligt att rösta elektroniskt (det ansåg 42 % av dem som svarade på enkäten). Intresset för välfärdsområdesvalet skulle öka om väljarna upplevde att den egna rösten har betydelse (40 %).

Välfärdsområdena har nyligen inlett sin verksamhet och det är viktigt att ge dem arbetsro. Nu finns det ingen anledning att sätta välfärdsområden under särskild observation. Under den nya fullmäktigeperioden måste man dock hålla fast vid att målmedvetet utveckla tjänsterna och arbetsförhållandena. STTK anser att välfärdsområdena bör utvecklas jämlikt på riksnivå, för att kunna trygga tjänster i rätt tid överallt. När det gäller tillgången till tjänster och tjänsternas tillgänglighet ska man särskilt beakta de mest sårbara grupperna, och resurserna ska riktas till förebyggande och hälsofrämjande tjänster.
─ Man måste se till att finansieringen är tillräcklig för såväl social- och hälsovårdstjänsterna som räddningsväsendet. Den offentliga sektorn ska vara den primära tjänsteproducenten. Personalens välbefinnande, ork och kompetens, utan att glömma lönesättningen, måste utvecklas målmedvetet och genom att lyssna på personalen.

Kommunerna måste fundera på förutsättningarna för sin livskraft

Arbetskraftsservicen överfördes till kommunerna vid årsskiftet och kommunerna måste nu fundera på förutsättningarna för sin egen livskraft.
– Som recept erbjuder STTK högklassig utbildning från småbarnspedagogiken till andra stadiet och satsningar på att utveckla helheten för arbets- och näringstjänster för att skapa arbetstillfällen och främja snabb sysselsättning. Det finns inga hokus pokus-konster för sysselsättning, utan det krävs att man stärker kompetens- och kunskapsbasen samt svarar på servicebehoven med lämpliga resurser, betonar Palola.
Kommunerna ansvarar också för integrationstjänsterna, som är ett viktigt sätt att påskynda sysselsättningen och bosättningen i Finland. I bästa fall stöder tjänsterna kommunernas livskraftsarbete, tillgången på kompetent arbetskraft och befolkningsutvecklingen.

STTK:s styrelse uppmuntrar dem som är intresserade av tjänsterna och som behöver tjänsterna att rösta och ställa upp som kandidat. Här kan du läsa mer om STTK:s mål för välfärdsområdes- och kommunalvalet (på finska): https://www.sttk.fi/aluejakuntavaalit2025/

Mer information på STTK: Antti Palola, telefon 040 509 6030.

Senaste artiklarna

14.1.2025

STTK:s styrelse: I vårens dubbelval röstar man om tjänsterna, intresset för att rösta verkar hyfsat

13.11.2024

STTK:s styrelse: Exportmodellens största offer är jämlika löner

7.11.2024

STTK på kvinnornas lönedag: Exportmodellen och det oambitiösa främjandet av lönetransparens undergräver lönejämställdheten

4.11.2024

Lagstiftningens kvalitet har försämrats på ett alarmerande sätt

9.10.2024

STTK:s styrelse: I pensionsförhandlingar ska man komma ihåg syftet med systemet och ha tålamod

8.10.2024

Arbetspensionsavgifterna år 2025

11.9.2024

STTK:s styrelse: Regeringens lagberedning är hetsig och hafsig

11.9.2024

Vad innebär den nya EU-perioden för arbetslivet?