STTK: Finland har inte råd med den allt högre långtidsarbetslösheten bland unga

Långtidsarbetslösheten bland 15–24-åringar har ökat kraftigt. I början av det här året fanns det över 5 000 långtidsarbetslösa unga, när det år 2007 fanns omkring 400. Fenomenet och hur det kunde lösas behandlas i STTK:s nya Policy Brief.

Långtidsarbetslösheten bland unga har mer än tiofaldigats på mindre än 20 år. Fenomenet är oroväckande, både ur dessa ungas och ur samhällets perspektiv. Finland har inte råd med det här, påpekar Tom-Henrik Sirviö som är ekonom på STTK.

Långtidsarbetslösheten bland unga har också fördjupats. Numera är inte arbetslöshetsperioderna kring ett år långa, utan antalet unga som har varit arbetslösa i minst två år har ökat och uppgår redan till omkring tusen personer.

Arbete borde vara en rättighet också för unga

Rätten till arbete tryggas i grundlagen. När långtidsarbetslösheten utvecklas på det här sättet kan man dock ifrågasätta om det är så också i praktiken. Tidigare åtgärder för att främja sysselsättningen bland unga, såsom ungdomsgarantin, har uppenbarligen inte lyckats förbättra sysselsättningsläget för långtidsarbetslösa unga.

─ Man måste stärka tanken på att arbete är en rättighet. Det kunde man göra till exempel genom att reformera ungdomsgarantin eller införa en ny arbetsgaranti för långtidsarbetslösa unga. Samtidigt borde man överväga ett statsbolag för sysselsättning som skulle ha ett bredare uppdrag än tidigare, en så kallad Jobbkanalen 2.0, föreslår Sirviö.

Man får inte glömma lönesubvention

Även om en allt starkare ekonomisk tillväxt är ett sätt att sysselsätta en del långtidsarbetslösa unga, så måste man också rikta blicken mot att utveckla arbetskraftsservicen. Man måste säkerställa arbetskraftsservicens resurser och vid behov stärka de unga långtidsarbetslösas egna serviceprocesser.

Man får Inte heller glömma andra mer traditionella metoder som kan användas inom arbetskraftsservicen, såsom lönesubvention. Användningen av lönesubvention har begränsats i synnerhet inom den offentliga sektorn, och överföringen av sysselsättningstjänsterna har lett till att det finns utmaningar i hur lönesubventionen används på olika håll i Finland.

─ Man måste inleda arbetet med att reformera lönesubventionen, så att det går att minska långtidsarbetslösheten. Lönesubventionen kunde till exempel reformeras så att man med hjälp av den genuint kan skapa övergångar från lönesubventionerat kortvarigt arbete till längre anställningar, visionerar Sirviö.

Mer information: ekonomist Tom-Henrik Sirviö telefon 040 684 2251

Senaste artiklarna

9.4.2025

STTK: Finland har inte råd med den allt högre långtidsarbetslösheten bland unga

8.4.2025

STTK:s styrelse: Man måste hålla fast vid det överenskomna

20.3.2025

Diskrimineringen på grund av graviditet och familjeledighet minskar inte genom att man försvagar anställningsskyddet

20.3.2025

STTK utredde: Arbetslivet framstår som krävande och osäkert för de unga

10.3.2025

STTK: Regeringens lagprojekt försvagar kvinnornas ställning i arbetslivet

5.3.2025

STTK: Finland måste vakna och inse konsekvenserna av den sjunkande utbildningsnivån

11.2.2025

STTK: Vid halvtidsöverläggningen behövs rättvisa åtgärder för att få fart på tillväxten

14.1.2025

STTK:s styrelse: I vårens dubbelval röstar man om tjänsterna, intresset för att rösta verkar hyfsat