Vihreä siirtymä

Ilmastonmuutos on ollut kansainvälisen yhteistyön ja politiikan keskeisiä teemoja jo pitkään, ja sen merkitys kasvaa myös tulevaisuudessa.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tehdyt poliittiset päätökset ovat yhdessä teknologisen kehityksen kanssa johtaneet talouksien vihreään siirtymään eri puolilla maailmaa. Energiatuotannon, liikenteen ja teollisuuden siirtyminen pois fossiilisesta energiasta kohti päästötöntä energiaa johtaa moniin talouden ja työelämän muutoksiin. Samalla sen merkitys suomalaiselle ammattiyhdistysliikkeelle on tärkeä.  

Eroon fossiilienergiasta

Vihreä siirtymä johtavaa talouden ja työelämän muutoksiin ja antaa uusia mahdollisuuksia investointeihin ja uusiin työpaikkoihin. Suomelle vihreä siirtymä antaa mahdollisuuden korvata iso osa fossiilienergian tuonnista uusien tuotteiden ja palveluiden vientiin. Tämä vaatii Suomelta rohkeita poliittisia päätöksiä sekä etenkin panostuksia osaamiseen.

Suomi on energiantuotannon suhteen maailman kärkijoukossa puhtaan ja edullisen energian tuotannossa. Tämä antaa meille kilpailukykyisen aseman, jonka varaan kannustavaa investointiympäristöä voi rakentaa. Irtaantuminen fossiilienergiasta tukee myös Suomen omavaraisuutta ja vähentää geopoliittisten kriisien vaikutuksia.  

Oikeudenmukainen siirtymä

Palkansaajille vihreässä siirtymässä tärkeää on sen oikeudenmukaisuus. Oikeudenmukaisen siirtymän avulla varmistamme, että:

  • työntekijöillä on tarvittaessa mahdollisuus päivittää osaamista uuteen ammattiin,
  • siirtymän kustannukset eivät tule kohtuuttoman kalliiksi millekään ihmisryhmälle,
  • hyödyt jakautuvat mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Vihreässä siirtymässä Suomella on menestyksen mahdollisuudet, mutta kansainvälinen kilpailu on kovaa ja muutos nopeaa. Edullisen ja puhtaan energian lisäksi ratkaisevaa on, kuinka onnistumme lisäämään osaamiseen perustuvaa vihreän teknologian tuotteita ja palveluita. Osaamiseen panostamalla pidämme myös palkansaajat muutoksessa mahdollisimman hyvin mukana ja tuemme taloudellisesti, sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisen siirtymän toteutumista. Tämä varmistaa vihreälle siirtymälle myös sen tarvitseman laajan poliittisen tuen kansalaisten keskuudessa. 

#vihreä siirtymä

Blogi

Kuinka vihreä siirtymä näkyy kunnissa

Jaakko Haikonen | 6.2.2025

Vihreä siirtymä tarjoaa Suomen eri paikkakunnille tilaisuuden investointeihin ja työpaikkoihin sekä kustannustehokkaaseen ja puhtaaseen liikkumiseen. Tilaisuuteen olisi tartuttava... Lue lisää

Blogi

Tekoäly voi kiihdyttää käännettä kohti kestävää taloutta

Atte Jääskeläinen | 4.2.2025

Luonnon monimuotoisuus vähenee. Puhtaasta vedestä ja ilmasta on jo pula. Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Siellä missä väestö kasvaa, ihmiset... Lue lisää

Uutinen

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Antti Palola | 21.1.2025

Suomi on määrittänyt avaintavoitteensa Eurooppa-neuvoston strategiseen ohjelmaan vuosille 2024–2029. Painopisteitämme ovat Euroopan strateginen kilpailukyky, maanosan kokonaisturvallisuuden parantaminen sekä... Lue lisää