STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Oikeudenmukaisuus edellyttää varallisuusveron palauttamista

Keskituloisen verotus

Suomi toipuu hitaasti vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä. Hyvinvointipalveluita pidetään osin yllä velkaantumalla ja veroaste on noussut kriisin myötä 44 prosenttiin. Uusi hallitus aloittaa työt edelleen heikentyvissä kasvu- ja työllisyysnäkymissä. – Suomalaiset arvostavat laajoja ja laadukkaita hyvinvointipalveluja, mutta niiden rahoittamiseksi tarvitaan riittävät verotulot. Siksi veroasteen on lähivuosina oltava jokseenkin nykyisellä tasolla, mutta painotukset on mietittävä uudelleen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Palola puhui tänään järjestön talouspoliittisessa seminaarissa Helsingissä. Tulevan vaalikauden veroratkaisujen on yhdistettävä julkisten palveluiden riittävä rahoitus, talouskasvun tukeminen, työllisyyden parantaminen ja kestävä kehitys. – Verotuksen on myös oltava oikeudenmukaista ja huomioitava ihmisten erilainen veronmaksukyky. Voimakkaat tulo- ja varallisuuserot ovat tutkimusten perusteella kasvun hidaste. Siksi perintövero on säilytettävä osana verojärjestelmää.

Palolan mielestä on myös selvitettävä mahdollisuudet palauttaa varallisuusvero. – Palautusta voidaan perustella verotuksen dynaamisen tehtävän kautta. ”Laiska pääoma” ei hae hyvää tuottoa. Jos varallisuudella on verovaikutuksia, on järkevää saada pääomista myös tuottoa. Varallisuusveron myötä pääomille haettaisiin aktiivisempia tuottoja, mikä puolestaan edesauttaa kasvua ja työllisyyttä.

Palola on huolissaan keskituloisen suomalaisen palkansaajan ostovoimasta. – Verotuksen pitää kannustaa työn tekemistä. Siksi vaalikaudella palkkatyön verotusta pitäisi lievästi keventää erityisesti pieni- ja keskituloisilla. Varallisuusveron kautta kertyvää verotuottoa voitaisiin käyttää esimerkiksi työn tekemisen kannusteiden parantamiseen.

PK-yrityksille verokannusteita työllisyyden parantamiseksi

Poukkoilevan veropolitiikan sijaan Palola kaipaa jatkossa johdonmukaisuutta. – Suomi laski verokilpailun nimissä yritysveroa kertaheitolla kuudella prosentilla tällä vaalikaudella. Valtiontalouden kannalta järkevää olisi ollut veron asteittainen keventäminen.

Suomen vientitulot kertyvät suurten yritysten menestyksestä, mutta työpaikkojen luomisessa pienten ja keskisuurten yritysten rooli on merkittävä. Palola toivoo, että pk-yritysten kasvua ja investointeja tuettaisiin verokannustein

Suomen vientitulot kertyvät suurten yritysten menestyksestä, mutta työpaikkojen luomisessa pienten ja keskisuurten yritysten rooli on merkittävä. Palola toivoo, että pk-yritysten kasvua ja investointeja tuettaisiin verokannustein. – Yrityksiä, jotka käyttävät voitot uuteen kasvuun ja työpaikkojen luomiseen, on viisasta tukea verokevennyksin. Perintöveron poistaminen yritysten omistajilta ei tutkimusten perusteella näytä edistävän yritysten kasvua.

Myös harmaan talouden torjuntaa on jatkettava. – Tehokkuus edellyttää lisätoimia ja voimavaroja viranomaisille kansallisesti ja Euroopassa.

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue