STTK haluaa työntekijöille paremman Euroopan: Työelämä- ja sosiaaliasiat kytkettävä EU:ssa talouden ohjaukseen

Sosiaalisten oikeuksien pilari

EU:n johtajat kokoontuvat 17. marraskuuta Göteborgiin sosiaaliseen huippukokoukseen. Kokouksessa on esillä Euroopan unionin sosiaalisten oikeuksien pilari, johon on kirjattu 20 työelämään ja sosiaalipolitiikkaan liittyvää tavoitetta.

STTK:n hallitus pitää tärkeänä, että unionin johtajat sitoutuvat asiakirjan toteuttamiseen. Se edellyttää sitä myös Suomen hallitukselta.
– Sosiaalisten oikeuksien pilari on vuosikausiin merkittävin ja laajin eurooppalaisen työelämän uudistamiseen liittyvä asiakirja. Eurooppalainen palkansaajaliike on peräänkuuluttanut sitä turhaan useita vuosia. Vasta nykyinen Jean Claude Junckerin johtama komissio on ollut aloitteellinen, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

Parhaimmillaan sosiaalipilari on työkalu, jolla voidaan vahvistaa työntekijöiden oikeuksia, parantaa koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia, kehittää työsuojelua ja sosiaaliturvaa.
– Tavoitteita voidaan jossain määrin toteuttaa kehittämällä eurooppalaista sääntelyä, mutta pääosin se pitää tehdä kansallista lainsäädäntöä kehittämällä. Sosiaalipilari määrittelee kehittämiselle yhteisen suunnan ja tavoitetason, mutta toteutustavat jäävät kansallisesti päätettäväksi.

Tällä hetkellä pilarin sisältöalueella on valmisteilla kolme aloitetta: perhevapaisiin kantaa ottava työelämän tasapainoaloite, kirjallisia työsopimuksia koskeva aloite ja liikkuvien työntekijöiden sosiaaliturvaa koskeva aloite. Pilarin teemoihin liittyy kiinteästi myös lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistaminen, jonka valmistelu on jo loppusuoralla.
Oleellista pilarissa on työelämän ja sosiaaliasioiden tarkastelu yhdessä talouskysymysten kanssa.
– Eurooppalaisen ay-liikkeen tavoite on kytkeä sosiaalisten mittareiden seuranta nykyistä kiinteämmin euroalueen talouden ohjausjaksoon. Se voitaisiin toteuttaa muun muassa jo muutaman vuoden ajan käytössä olleen sosiaalisen tuloskortin avulla, Palola arvioi.

Eurooppalainen palkansaajien keskusjärjestö (ETUC) osallistuu Göteborgissa sosiaalisesta pilarista käytävään keskusteluun. Lisäksi se järjestää kokouksen ympärillä oheistapahtumia, joihin palkansaajajärjestöt ympäri Eurooppaa osallistuvat. Mukana ovat myös kaikki suomalaiset keskusjärjestöt. Tänään 7. marraskuuta alkaa eurooppalainen kampanja ”Parempi Eurooppa työntekijöille”. Sen tavoite on nostaa eurooppalaisen työelämän kehittäminen esille ja kannustaa EU:n johtajia työhön sosiaalisten oikeuksien toteuttamiseksi.

Lisätietoja STTK:ssa:

Puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030
Kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousa, puhelin 040 501 6510

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 17 jäsenliittoa ja noin 520 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ensimmäinen vaihe sosiaalisen pilarin rakentamisessa tehty

Ajankohtaista

23.4.2025

Valtion lakot laajenevat – Lakkoon menossa yli 5 500 valtion virkamiestä ja työntekijää

Lue
23.4.2025

Onnea 80-vuotias KthLiitto!

Lue
22.4.2025

Miten taloutta voidaan tasapainottaa kehysriihessä ilman sote-leikkauksia? Tehyn ekonomisti Anni Marttisella on vaihtoehtoja verokertymän kasvattamiseen

Lue
16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue