Varhaiskasvatuksen pätevyysvaatimusten jäykistäminen voi heikentää palveluiden laatua

Kirjoittaja:

Riina Nousiainen

asiantuntija, koulutus ja osaaminen

Profiili
Varhaiskasvatus

STTK pelkää, että muutos vaikeuttaisi tehtävien täyttämistä ja lisäisi sijaisten käyttöä.

Hallitus lähetti tänään lausuntokierrokselle esityksensä uudeksi varhaiskasvatuslaiksi. Lakiluonnoksessa varhaiskasvatuksen henkilöstöstä tulisi vähintään kahdella kolmesta olla korkeakoulututkinto siirtymäajan jälkeen.

Uudistuksia tulisi tehdä varhaiskasvatuksen asiakkaiden eli lasten etua korostaen.

STTK uskoo, että pätevyysvaatimusten kiristäminen voi vaikeuttaa tehtävien täyttämistä ja lisätä sijaisten käyttöä, tämä näkyisi suoraan heikennyksenä päiväkotien arjessa. Useat alan toimijat ovat ilmaisseet jo lakivalmistelun aikana huolensa siitä, että malli on yksipuolinen ja kaventaa mahdollisuuksia hyödyntää alalla olemassa olevaa osaamista.

– Henkilöstörakenne on yksi niistä asioista, joka varhaiskasvatuksessa toimii hyvin. Miksi rikkoa toimivaa, kun muutakin korjattavaa löytyy,  asiantuntija Riina Nousiainen kysyy.

Uudistuksia tulisi tehdä varhaiskasvatuksen asiakkaiden eli lasten etua korostaen. Esimerkiksi ryhmäkoot ja henkilöstön jaksaminen ovat ongelmia, joihin olisi kannattanut tarttua hanakammin. Varhaiskasvatuksen laadun kannalta olisi tärkeämpää huolehtia, että alalle koulutettava työvoima todella hakeutuisi varhaiskasvatuksen palvelutehtäviin, pysyisi tehtävissään sekä kokisi työn iloa. Henkilöstön osaaminen on jo nykyisillä kelpoisuusehdoilla korkeatasoista.

Laadukas varhaiskasvatus yhdistää kasvatuksen, hoidon ja opetuksen.

STTK on todennut, että alan nykyiset kelpoisuusehdot antavat jo erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa pedagogisesti korkeatasoista ja laadukasta varhaiskasvatusta. Myös koulutusjärjestelmä palvelee nykyistä henkilöstörakennetta hyvin. Jokainen varhaiskasvatuksessa työskentelevä henkilöstöryhmä toteuttaa pedagogiikkaa eri ikäryhmille soveltuvilla tavoilla. Laadukas varhaiskasvatus yhdistää kasvatuksen, hoidon ja opetuksen. Se on myös aikuisen läsnäoloa ja syliä.

– Lapsen ja perheen edun mukainen varhaiskasvatuksen laatu syntyy henkilöstön yhteistyöllä. Mielestämme hierarkioiden ja ammatillisten raja-aitojen rakentaminen kuuluu historiaan, Nousiainen toteaa.

– Varhaiskasvatuksen merkitys on yhteiskunnassa laajasti tunnustettu. Se ehkäisee syrjäytymistä ja lisää koulutuksen tasa-arvoa. Perhevapaauudistuksen myötä varhaiskasvatukseen on odotettavissa tuhansia lapsia lisää, mikä asettaa lisähaasteensa palveluiden järjestämiselle.

Kuva: Pixabay

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue