Mitä EU meistä ajattelee?

Euroopan komission maaraportti julkaistiin tällä viikolla. Sävy on myönteinen. Taloutemme kasvaa monipuolisesti ja työllisyysaste on noussut. Inflaatio pysyy silti kurissa. Hintakilpailukykykin on parantunut.

Rikkana rokassa ovat korkealla pysyvä työttömyysaste, ikärakenteen tuoma kustannuspaine sekä laatukilpailukyky, johon hallituksen koulutusleikkauksilla on ollut heikentävä vaikutus.

Suhteellisen hyvin siis menee – ainakin talousmielessä. Punakynää on enemmän sosiaalipuolella. Euroopan Unioni kun on ryhtynyt seuraamaan entistä tarkemmin sitäkin puolta.

On kannatettava asia, että EU:ssa on viime aikoina herätty kehittämään myös sosiaalista pilaria. STTK on yhdessä muiden eurooppalaisten palkansaajajärjestöjen kanssa vaatinut asiaa EU:n agendalle jo jonkin aikaa. Käytännössä kyse olisi oikeudenmukaisista työoloista, työsuojelusta ja riittävästä sosiaaliturvasta. Siis EU:ta hyvinvoinnin levittäjänä ja kehittäjänä.

Mitä me ajattelemme Euroopan unionista?

Kun Euroopan unionia luotiin, talousihmiset ovat olleet valppaana, sosiaalipoliitikot eivät niinkään.

Euroopan Unionia on tähän asti rakennettu pitkälti talouden ja vapaakaupan näkökulmasta. Peruspilareita ovat olleet pääomien, tavaroiden, ihmisten (työvoiman) ja palveluiden vapaa liikkuminen. Sisämarkkina-alueen ja vapaakaupan kehittäminen ja kaupan esteiden poistaminen ovat olleet kiintotähtenä.

Tuloksia onkin tullut. Itä-Euroopan uudet jäsenmaat ovat taloudellisesti nousseet – ja ovat nousemassa perinteisten kehittyneiden maiden luokkaan. Erinomaista.

Talousprojektina ja rauhantakaajana EU on jo osoittanut voimansa jo kymmenien vuosien ajan. Lähitulevaisuudessa nähdään, kykeneekö EU tuottamaan myös sosiaalista oikeudenmukaisuutta maanosan asukkaille.

Minimissään Euroopan Unionissa tulisi luoda seurantamittaristo koskien jäsenmaiden köyhyyttä, syrjäytymistä ja oikeudenmukaisia työolosuhteita – ja antaa velvoittavia suuntauksia näiden asioiden kehittämiselle.

Antti Koskela, STTK:n ekonomisti

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue