Globaalissa taloudessa on nähty 2010-luvulla outo tilanne. Talous kasvaa, työllisyys paranee, työttömyys pienenee, inflaatio on matala.
Silti palkat kasvavat erittäin hitaasti.
Kansainvälisen työjärjestön ILOn globaalissa palkkaraportissa käsitellään aihetta. Kehittyneissä G20-maissa ansiotason nousu on erittäin hidasta. 0,9 prosenttia vuonna 2016 ja 0,4 prosenttia vuonna 2017. Melkein olematonta.
Mikä tähän on syynä? Vastaus kuuluu: Heikko ay-liike. Oheinen kuva kertoo samaa.
Lähde: The Atlantic
Mikä on se mekanismi, joka saa talouskasvun näkymään myös keskiluokan palkoissa? Vastaus tähänkin on: Ay-liike. Kollektiivinen palkkaneuvottelu.
Kun ay-liike on heikko, talouskasvu siirtyy yhden prosentin taskuihin. Omistajien ja johtajien. Silloin kakun kasvu ei näy tavallisen palkansaajan kukkarossa. Kakku kyllä kasvaa, mutta hyödyttää harvoja.
Ay-liikkeen heikkeneminen näkyy keskiluokan kurjistumisen lisäksi myös toisena ongelmana. Valtavan suurina – ja kasvavina – tuloeroina.
Lähde: Business Insider
Kun keskiluokka huomaa tai tuntee asemansa heikentyvän, on se valmista maaperää erilaisille populistisille liikkeille.
Uhkaavaksi koettu maahanmuutto tai eri identitettikysymykset saavatkin tällä hetkellä vahvaa kaikupohjaa keskiluokan äänestäjiltä eri puolilla läntistä maailmaa.
Antti Koskela, ekonomisti, STTK
***
Varallisuuserot ovat tärkeämmät kuin tuloerot